Skal jeg bruke min private AppleID?

apple_id

iPad, iPhone, iPod Touch og Apple PCer (Mac´er) fungerer som kjent best sammen med en AppleID. Mange har allerede en AppleID fra før, og jeg skal her forsøke å belyse fordeler, ulemper og konskevenser med å bruke denne AppleID´en på kommunens iPad.

Apple selv anbefaler kun 1 AppleID:
Bruk den samme Apple‑ID‑en overalt hvor du logger deg på, for å sikre at alle Apple‑tjenester og ‑enheter fungerer sømløst sammen og at du får tilgang til alt personlig innhold fra alle enhetene.

Dersom du velger å bruke din private AppleID på kommunens iPad, vil du

 • kun ha ett Apple brukernavn og passord å forhold deg til
 • kunne overvåke både privateid Apple-utstyr og iPad´en gjennom samme iCloud-konto (sikkerhetskopiering, Finn min iPhone/iPad m.m. på samme sted)
 • dele informasjon (bilder, dokumenter m.m.) mellom f.eks. din iPhone og iPad´en uten å måtte “sende til”
 • installere og bruke både privatkjøpte og kommunekjøpte app´er på flere enheter

Det er også noen konsekvenser/ulemper eller ting du bør tenke på før du bruker din private AppleID på kommunens iPad:

 • I utgangspunktet er enhetene satt opp til å dele meldinger og Facetimeanrop. Dermed kan du oppleve at SMS´er fra iPhone´en dukker opp på iPad´en, eller at iPad´en ringer når iPhone´en mottar et Facetimeanrop. Dette er dog mulig å styre gjennom innstillinger på iPad´en.
 • iPad´en er lagt inn i et administrasjonsverktøy og gjennom dette verktøyet kan administratorer bl.a. se hvilke app´er du har installert. Det er også slik at app´er i utgangspunktet deles mellom enheter med samme AppleID: Hvis du bruker din private AppleID, må du derfor forvente at app´ er du har installert på en iPhone eller en annen iPad dukker opp på kommunens iPad og at administratorer kan se disse app´ene. Det er kun app´ens navn, versjonsnr og brukt datamengde som vises i administrasjonsverktøyet, ikke innhold eller informasjon om bruk. Slik ser det ut for en administrator:
  Installerte apper (LS)
  Det er selvsagt mulig å avinstallere app´er som deles via en AppleID.
 • En funksjon i iCloud er Bildestrøm. Dette er en tjeneste som sikkerhetskopierer bildene tatt med iPhone eller iPad til iCloud, og med Bildestrøm aktivert på flere enheter, kan bildene deles mellom disse uten at du behøver å gjøre noe. For at bildene skal deles mellom f.eks. en iPhone og en iPad, må Bildestrøm være skrudd på begge enhetene. Hvis du skrur av Bildestrøm på iPad´en, vil du forhindre at bildene fra din iPhone dukker opp på kommunens iPad.

Hvis du velger å ikke bruke din private AppleID, men opprette en “jobb-AppleID”, må du være klar over at opprettelse av AppleID krever en e-postadresse som ikke tidligere har vært brukt på en AppleID.

Dersom du ønsker å bytte AppleID på iPad´en, kan dette gjøres slik:
Innstillinger > iTunes og App Store. Klikk på “Apple-ID” og velg Logg av.

Takk til Liv Danielsen (Røyslimoen skole) for tips.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s